Eugene Ruffolo

Eugene Ruffolo liet onlangs zijn boek Canto per Mangiare : Songs and stories from an Italian kitchen in de schappen zetten. Het is het literaire verlengstuk van Eugene Ruffolo’s gelijknamige Italiaanstalige gezongen CD, wat nagenoeg gelijktijdig verscheen. Het boek is een eerbetoon aan de Italiaanse eetcultuur, het slaat een brug tussen de twee kustvormen koken en muziek maken. Het is dan ook meteen het artistieke hoogtepunt van de uit New York City afkomstige singer-songwriter Eugene Ruffolo.

“Dood zonde om deze buitengewone prestatie niet in de Benelux onder de aandacht te brengen”, fluisterde een uitgesproken fan ons in de oren. Nee hoor, dat gaat ook niet gebeuren JohTheMa Promotions gaat de Benelux kussens opschudden.

“Het was een lang gekoesterde droom mijn favoriete Italiaanse liedjes opnemen” zegt Ruffolo hierover. “door de jaren heen verzamelde ik deze muziekstukken. Sommige zijn geliefde Napolitaanse volksliederen, anderen zijn originals uit de jaren zestig en zeventig. Heb er natuurlijk ook een paar zelf geschreven” vervolgt hij. Ruffolo nam een aantal liedjes op tijdens zijn rondreizen door Italië. Het leeuwendeel legde hij vast in zijn thuishaven New York City. Onderweg kwam Ruffolo een aantal zeer vakbekwame muzikanten tegen. Daarmee bleek hij in staat de muzikale details orkestraal aan elkaar te verbinden. Canto per Mangiare is een erg fraai gemaakt document. Boek en plaat stralen een zekere rust uit die je van een singer-songwriter van het kaliber Eugene Ruffolo kan en mag verwachten.