Port Almond

In de periode maart en april 2019 zijn we, in samenwerking met Booking Agency Monkeyman, plannen aan het maken om Port Almond naar Benelux te halen. Aanleiding is de release van zijn titelloze debuut op het label LowSwing Records. De nieuwe Port Almond is uitsluitend beschikbaar op “pure analoge 180g vinyl” en zal op 5 oktober 2018 worden uitgebracht.

Port Almond is het nieuwe alter ego van Noorse singer-songwriter Rune Simonsen. Simonsen in Nederland bekend als singer-songwriter en frontman van de band Washington (later omgedoopt in Mount Washington) en Lagoonbird. Onder de naam Washington debuteerde Simonsen met het droomdebuut A New Order Rising (Glitterhouse Records) in 2005. Dit zette de band in een klap op de kaart. In dat zelfde jaar schopte ze het tot het hoofdpodium van het prestigieuze Eurosonic festival in Nederland. Nummers als Black Wine, Landslide, Vaults, van hun in 2007 verschenen Astral Sky, en Andante, van het in 2009 verschenen Rouge / Noir doken clandestien op in diverse internationale hitlijsten.

Deze titelloze release werd volledig analoge, tijdens een 3-daagse sessie in februari 2018 opgenomen en werd geproduceerd door Guy Sternberg in de LowSwing Studio in Berlijn. Live ingespeeld met minimale overdubs, is het album volledig zonder computers opgenomen. Port Almond’s unieke manier van liedjesschrijven, buitengewoon fijnbesnaard gitaarspel en fluisterzang werd muzikaal ondersteund door een zeer eigenzinnige, vrij improviserende, 7-koppige band. Alles wat ze opnamen werd direct overgezet op een analoge band, dankzij LowSwing’s unieke verzameling vintage opnameapparatuur uit de jaren 60 en 70.

De Liedje van Port Almond variëren van intieme ballads zoals het folky “The River Ankh”, met de Britse avant-gardistisch trompettist Tom Arthurs (The Unthanks), tot het dromerige, met vibrafonist Oli Bott (Zmei3), beladen “Send Your Love”. Of van de ondoorgrondelijke sound-wall pop in “Cliff Diver” naar het door Nigeriaanse pop beïnvloede “Destinations”. Het zijn allemaal voorbeelden van Port Almond’s grimmige en uitzonderlijke talent voor sterke melodieën en intelligente tekstdichterlijke kwaliteiten.

De cover werd gemaakt door de bekende Israëlische kunstenaar Nir Evron. De hoesfoto werd genomen op Devil’s Island, een beruchte Franse gevangenis in Frans Guyana. Tussen 1852 en 1953 werd het gebruikt voor de verbanning van Franse politieke gevangenen.

Het beladen geniaal en bevlogen gezongen liedjes Cliff Diver, Send Your Love en PostX komen van de titelloze LP van Port Almond LowSwing Records. De liedjes schetsen een prachtig beeld van hoe Port Almond LIVE on stage uit de verf zal komen zal. in de periode maart en april 2019, doet Port Almond samen met Erik Nilsson achter de vleugel een EU tour.