De uit San Francisco afkomstige singer-songwriter, gitarist en storyteller Jeffrey Halford, maakte op zijn vorige albums Kerosene (1999), Hunkpapa (2001), Railbirds (2005) en Broken Chord (2007) trefzekere melodieuze blues roots rock. Samen met zijn band The Healers herrees het gezelschap in 2015 als een Phoenix uit de as met de CD Rainmaker.

“If you can imagine Tom Petty singing vocals for the Eagles while BB King plays dirty blues, then you have a taste of the awesomeness that is Jeffrey Halford and the Healers.” Dat schreef NO DEPRESSION over Jeffrey Halford & The Healers twee jaar geleden verschenen CD Lo-Fi Dreams. We gaan niet overdrijven maar daarna werden de reviews alleen nog maar beter.

Authentiek, funky, rustiek en rauw, dit is wat we horen op Jeffrey Halford’s in 2019 verschenen release West Towards South. Dit is de fijnste verhalende Americana die het op het moment geeft. Poëtische storytelling gebracht met een authentiek stemgeluid, humeurige slide gitaren, organische drums kicks en vette baspartijen. Hier en daar ondersteund met viool, piano en natuurlijk lap steel luisteren de liedjes, op Jeffrey Halford’s tiende studiorelease West Towards South (Floating Records), als een geloofwaardig verslag. De luisteraar wordt niet alleen betrokken maar ook overtuigt. Het interessante verhaal, over de avonturen van twee broers die leven in het even zo fabelachtige Amerika van vandaag de dag, houden de luisteraar vast en zet aan tot nadenken. Het duidelijke taalgebruik zorgt ervoor dat het geen verslag is met zomaar wat woorden. West Toward South is een compleet document dat toegankelijk is voor iedereen die houdt van een goed samenhangend verhaal.

In de periode van 20 oktober t/m 9 november 2021 komt Jeffrey Halford en zijn Healers, in samenwerking met Booking Agency Monkeyman en RootsTown Bookings voor het vijfde achtereenvolgende jaar weer naar Europa. Aanleiding zijn onder meer de overweldigende reacties op de tournee in 2019 en de in 2020 geplande, maar vanwegen COVID 19 gecancelde toernee. Even wat cijfer feiten, 17 live optredens in 21 dagen. Daar kwamen naar schatting ongeveer 2000 mensen op af, Halford verkocht zijn merchandise (LP’s en CD’s) nagenoeg uit. Jeffrey zegt altijd “You Dutch know your numbers” yes we do… welcome back soon zeggen we dan natuurlijk. Een ander aanleiding zijn de puike reviews over zijn onlangs verschenen CD West Towards South in Europese pers.