Jenny van West

Opgegroeid aan de oevers van de Potomac rivier in Maryland, leefde Jenny van West voornamelijk in New England, voordat ze besloot zich te vestigen in Portland, Maine. Jenny van West staat te boek als één van de beste singer-songwriters uit die streek. In 2015 won ze met het liedje “Nellie” het Maine Songwriters Association songwriting contest die haar geen windeieren legde.

Jenny van West, voor Nederland en België het best bewaarde Amerikaanse geheim, zette op 20 april 2018 haar tweede CD Happiness To Burn in de schappen . Het is haar tweede volwaardige CD en opvolger van het in 2015 verschenen Something Real en de EP Honey And Hive (2016). Happiness To Burn bevat een tiental vocaal gedreven liedjes die laveren op de randen van Jazz, country folk, rock en western-swing. Of zoals Jenny van West het zelf omschrijft “Confessional fiction and Buddhist Gospel music”. Bezoek Jenny van West Electronic Press Kit (EPK) voor meer video, foto’s etc.

 Sunday 14 July 2019 Eindhoven t Rozenknopje
 Wednesday 17 July 2019 Den Bosch Tapperij het Veulen
 Sunday 21 July 2019 Steendam Peter & Leni

Jenny van West werkte op haar vorige albums met producer Ed Desjardins. Happiness To Burn werd echter geproduceerd door de in Nederland gelauwerde singer-songwriter Shane Alexander. Ze vloog daarvoor naar de Buddhaland studio in Los Angeles. Ze liet zich daar inspireren door de vernieuwende muziek ideeën van Shane Alexander en zijn muzikale omgeving. Alexander’s vocal en gitaarspel zijn dan ook verweven in de liedjes die nu plaats hebben genomen op Happiness To Burns. Verder horen we de inbreng van mensen als Jesse Siebenberg (Lukas Nelson Promise of the Real) op steel en Dobro, Carl Byron (Jackson Browne) op toetsen en accordeon, Ted Russell Kamp (Shooter Jennings) op bas, Austin Beede(Grateful Shred, Todd Hannigan) op drums en Justine Bennett (Jacob Dylan) op backing vocals. Jenny van West werd overigens ook blootgesteld aan de enorme gitaarcollectie die Alexander rijk is. Op de plaat hoor je dan ook een deel van Alexander’s akoestische Guild en Gibson collectie. Op Happiness To Burn gaan geavanceerde liedjesschrijverij, muzikale diversiteit en productie hand in hand. Ze vormen samen een showcase voor Jenny’s singer-songwriter kwaliteiten.

De CD opent met de titeltrack. Onmiddellijk word duidelijk dat Jenny van West zich heeft laten inspireren door een typische Amerikaanse gewoonte. Het brengen van onnodig slecht nieuws, te midden van vreugdevolle gelegenheden of gebeurtenissen, smelt als sneeuw in de zon in een piano gedreven western-swing.

Jenny van West liet zich in, het nogal zwaar beladen, Live In A New Way inspireren door de dood van Freddie Gray en het daaropvolgende protest in Baltimore. Het is een bewust gekozen repeatable vrolijke en doeltreffende deun, die oproept tot gemeenschappelijke verdraagzaamheid.

Of je nu naar het iets of wat religieus getinte Never Alone of naar het met country toucheerde Twenty Seven Dollars luistert, het is Jenny van West zacht zijige en zwoele stemgeluid die Happiness To Burn draagt als een instrument.

Het is de mate van het sociaal inlevingsvermogen die Jenny van West gemaakt heeft tot wat ze nu is. Een rustgevende verschijning op het podium met diepgang, barmhartigheid, interactie en veel liefde. Je komt ze trouwens niet vaak meer tegen, klassieke liedjes schrijvers die hun liedjes laten gedijen een vintage omgeving die jong en oud aan elkaar doet verbinden. Een greep uit de vele positieve CD recensies die het afgelopen jaar binnen kwamen.

  • Music That Needs Attention “Direct bij de nostalgische, jazzy opener en titelsong van Happiness to Burn heeft singer-songwriter Jenny van West mij bij de lurven.”
  • Pop Matters “Jenny van West speelde met de gedachten om te stoppen met Muziek maken. Al luisterend naar haar nieuwe album geloof je niet dat ze dergelijke geïnspireerde muziek de rug toe zou keren. Jenny van West muziek is beschonken met gevoel voor het individuele hart die de luisteraar zal raken. Happiness to Burn is een demonstratief visionair respons op een begripvolle muzikale samenleving.” 
  • Blues Magazine NL “Waar ik echt van onder de indruk ben is de stem van Jenny Van West: fluwelig zacht, vol karakter en met een moeiteloos gezongen bereik. Een stem om verliefd op te worden! Verwen jezelf, je naasten en je omgeving en luister naar ‘Happiness To Burn’ van Jenny Van West.”
  • Keys and Chords “Jenny van West rijgt parel na parel aan het parelsnoer dat ‘Happiness To Burn’ is geworden. Jenny’s muziek valt niet onder één noemer te vatten: Van West is, in de meest positieve zin, een beetje van alles. Een toefje jazz, een snuifje rock, een scheutje country, maar vooral een serieuze portie vakvrouwschap! Een straffe madam een straffe plaat! (Jan Coonen **** ½)”