John McDonough

De vanuit Austin, Texas opererende singer-songwriter John McDonough zette een jaar of acht geleden een punt achter zijn carrière als psychotherapeut. Vanaf die tijd bouwde hij gestaag aan een respectabele fanbase door veelvuldig op tournee te gaan in de midden westen en het zuid westen van de Verenigde Staten. Met twee uitstekend ontvangen platen op zak, Dreams and Imagination (2014), dat ruim een half jaar in Americana Radio Chart genoteerd stond en Surrounding Colors (2016), waarvan het liedje The Place Where I Belong vele malen opdook in de IndieWorld Country Record reportages, duikt de vraag op “Can You See Me Now?”

Deze ambachtelijke liedjesschrijver gebruik zijn kennis en ervaring om niet alleen diep in de psyche van zichzelf, maar ook in die van anderen te duiken. De liedjes op Can You See Me Now klinken harmonieus, zijn ritmisch gedreven en komen literair soms aangrijpend over. Op Can You See Me Now stelt John McDonough uiteenlopende problemen aan de kaak, hanteert ze, vind antwoorden op vragen en benut ongebruikte mogelijkheden om ze op te lossen.

Can You See Me Now is opgenomen met producer en multi-instrumentalist Kevin Butler (Joshua Radin en Blue October) vinkt nagenoeg alle keuzevakken af, die een goede singer-songwriter plaat zou moeten bezitten. Met de nodige zelfbeschouwing, opgewekte woede en hier en daar spirituele vieringen, raakt McDonough op een oprechte manier de menselijke emotie. Het is de houding waaraan een goede hulpverlener aan zou moeten voldoen. De wil om te begrijpen, het accepteren van gedachten, gevoelens en belevingen en oprechte vertellingen waren de voorwaarden waaraan Can You See Me Now moest voldoen. Soms John alleen verstillend met akoestische gitaar. Gedetailleerde prachtige vocale ondersteuning van Cody Rathmell en het eigenzinnige stemgeluid van Jolie Goodnight. Met de muzikale arrangementen van Cole Gramling (Johnny Fury) op piano en keyboards, Steve Bernal op bas en Niamh Fahy op viool vallen alle puzzelstukjes samen.

De muzikale evolutie van John McDonough als persoon en als muzikant heeft geresulteerd in wat je het best kunt omschreven als een singer-songwriter met een eigentijdse voorsprong. “Can You See Me Now” zingt hij “you better not look away just listen now…”